Ask me anything met Ole van der Straaten

Hoe zou je jezelf willen omschrijven als ondernemer?

In de basis ben ik een optimist, mijn houding is: laten we genieten van succes en leren van tegenvallers.

Welk onderdeel van je vakgebied is het meest uitdagend?

Omdat ik gericht ben op mijn eigen kracht, is het mijn valkuil om onvoldoende te letten op wat er om me heen speelt. Vandaar dat ik mij er extra bewust van ben dat ik ook aandacht geef aan het contact met mijn omgeving. Wanneer dit gebeurt, merk ik dat dit energie oplevert.

Wat is voor jou het ultieme gevoel van ondernemerschap?

Samen resultaten boeken.

Wat of wie heeft het meeste indruk gemaakt in je carrière?

Mijn grote voorbeeld is Arsène Wenger, sinds 1996 trainer coach van voetbalclub Arsenal in Londen. Arsène gaat voor resultaat, geeft om zijn talent, blijft altijd een heer ongeacht de budgettaire beperkingen en kritiek, en presteert dit al 20 jaar zonder onderbreking. Een kampioen voor wie ik diep buig.

Door wat raak je geïnspireerd?

Ik raak geïnspireerd door de woeste kleuren van schilder Phil Kelly, door de rijke tonen van muzikant Bob James en door de absurde humor van cabaretier Jim Jefferies. Deze mannen hebben hun passie omgezet in goud. Van Phil – helaas te jong overleden – weet ik dat het een ongelooflijk sympathieke man was, en mijn gutfeel zegt dat dit ook geldt voor Bob en Jim. Want hoe kun je zo enorm in je kracht staan als je niet ook waarachtig contact met anderen maakt?

Wat is de belangrijkste ondernemersles die je zou willen delen?

Ego is een schone zaak. Maar vanaf je 25ste heb je er geen moer aan. 

Hoe laad jij jezelf weer op?

Dagelijks een paar uur bewust niet bellen, niet mailen, niet appen maar het Hollands Maandblad of een boek lezen. De auto laten staan en de trein nemen. Aandacht geven aan mijn dierbaren.

Welk boek raad je ondernemers aan om te lezen?

Het boek 6 novellen van Maarten Biesheuvel. Hierin staan de verhalen van Joachim Müller, een man die ging voor eigen kracht, waarachtig contact met anderen maakte en nog lang en gelukkig leefde.

Welke tips heb je voor andere ondernemers?

Blijf je verbazen. Blijf eerlijk naar jezelf. Eer je ouders, ook al vind je ze af en toe etterbakken, probeer het opvoedingskaf van het opvoedingskoren te scheiden, straks ben je zelf ouder. 

Wat is je favoriete quote? Van wie is de quote?

Wat goed is komt snel; wat snel gaat, komt niet goed. Heb ik van mezelf.