Waaraan kan je iemands persoonlijkheid herkennen?

Er zijn genoeg tests om de persoonlijkheid van iemand vast te kunnen stellen, maar dan zal de persoon in kwestie wel moeten willen  meewerken. Is er een manier om de persoonlijkheid te herkennen zonder dat die persoon dat door heeft of meewerkt?

Mijn interesse in hoe de mens in elkaar zit, is de afgelopen 25 jaar erg gegroeid. Lang geleden ben ik in de Filipijnen gaan werken en hier begon mijn interesse. Daar zagen de mensen er anders uit, hadden een andere cultuur en spraken een andere taal. Mijn redenering was dan ook: als ik hier in dit land niet goed zou opletten, dan zouden de mensen mij heel makkelijk om de tuin kunnen leiden. Waar ik echter niet op gerekend had, is dat de inwoners van de Filipijnen exact hetzelfde in elkaar zitten als wij Nederlanders. Dit kon uiteraard toeval zijn, maar na de Filipijnen belandde ik aan de andere kant van de wereld, in Latijns Amerika wel te verstaan. Ook hier heb ik gekeken naar de persoonlijkheden van de mensen. Weer kwam ik tot de conclusie dat uiteindelijk alle mensen op elkaar lijken.

Let op iemands Brains, Social Effectiveness en Power

Om erachter te komen hoe iemand in elkaar steekt, zijn er 2 zaken waar ik op let. Namelijk;

  • Brains: is het een creatief persoon of meer analytisch?
  • Social Effectiveness versus Power: is het iemand die eerder vanuit zichzelf bezig is (vanuit zijn talent, zijn bezit) of juist iemand die wat meer op anderen gericht is (op contact met anderen, op het bezit of talent van anderen)?

Met andere woorden:

  • Is het een creatieve of juist een analytische B?
  • Is het meer een P of juist meer een S?

De eerste vraag is wat mij betreft “nice to know”, en de tweede “need to know”.

Moraal

Na jaren is mij gebleken dat de moraal is dat S en P in balans zijn. Een S-persoon moet leren gas te geven op zijn P en aan de andere kant moet een P-persoon extra aandacht steken in zijn S-kant.

Herkenningspunten

Aan de S- en P-personen zitten positieve en negatieve kanten. De positieve kant van een S-persoon is zijn empathische kant en de negatieve is struisvogelpolitiek. Aan de andere kant heb je de P-persoon. Deze kan je herkennen aan zijn manier van doorpakken. Dit is zijn positieve kant. Hier staat tegenover dat de P-persoon ook teveel hooi op zijn vork kan nemen.

Hoe te overtuigen?

Bij een S-persoon zal je eerst mee moeten gaan in zijn sociale verkeer, om vervolgens subtiel mee te nemen naar daadkracht. Dit is de zwakke plek van de S-persoon.

Bij de P-persoon werkt het anders. P-personen worden getypeerd als haantjes de voorste. Bij deze types moet je eerst meegaan in zijn machismo en daarna hem verrassen met je eigen kwetsbaarheid, om vervolgens de P-persoon uit te nodigen om de eigen kwetsbaarheid in te brengen. Dat is hun zwakke plek.

Als je meer wilt weten over het BSP-model of Ole van der Straaten, kun je kijken op nomoremissingout.com